Görüşleriniz bizim için değerlidir
Terakki Festival Komitesi
Topluluğumuzun sezon sonu değerlendirme toplantısının yegâne konusu, Terakki Gençlik Tiyatroları Festivali oldu.
Biz genç tiyatroculara böylesi bir tiyatro cennetini yaşattığınız için, Terakki Vakfı’na ve emeği geçen herkese saygılarımızı sunarız.
İyi ki varsınız, iyi ki Terakki var, iyi ki Tiyatro var…
Güngören İMKB Tiyatro Topluluğu’ 2016
Halkalı’da bulunan Orhan Cemal Fersoy Lisesi öğrencisi olarak dört sene başvurduğum bu festivale, beşinci senede yönettiğim oyunla davet edilme şansını yakalamıştık.
O beş yıl, bizi müsamere anlayışından uzaklaştırıp nitelikli ve özgür tiyatro yapmaya itti.
Bu festivalin en büyük özelliğinin bu olduğuna inanırım.
Katılmasanız bile öyle şeyler öğrenir, öyle oyunlar seyredersiniz ki, bir algınız bir ekolünüz oluşur ekip olarak.
Öyle bir sahneye adım atarsınız ki, söylemek istediğiniz her şeyi söylersiniz.
Terakki özgürlüktür, gençlere “hadi ne varsa içinizde söyleyin” diyen er meydanıdır.
Bizi öyle bir aşka itti ki, şimdi o ekipteki arkadaşlarla oyuncu olabilmek adına okul okuyor, oyunlar seyrediyor, kitaplar okuyoruz. İyi ki varsın Terakki.
Özgür ve bağımsız Terakki Festivalinin… Emekçilerine… Nice 18. senelere…
Uğur Kanbay 2013
Mimar Sinan Üniversitesi
Tiyatro Bölümü
…….Terakki Vakfı 13. Gençlik Tiyatroları Festivali Ödül Törenine davetiniz için teşekkür ederim. Beni tam 12 sene öncesine götürdünüz.
Keşke gelebilseydim, ama şu anda binlerce kilometre uzakta Çin sınırına yakın bir orta Asya ülkesinde olduğumdan bu temennilerimi gerçekleştiremiyorum …
……. bu festival sadece lise tiyatroları için değil, tüm Türk tiyatrosu adına büyük bir kazanç…… Türkiye’nin en Özgür Gençlik Tiyatroları Festivali olan Terakki Tiyatro Festivali’ne gönlümü, gençliğimin enerjisini, alkışlarımı ve sevgilerimi yolluyorum. Şu anda dillerini bile bilmediğim işçilerle inşaat yapmaktayım.
Hayatımın her evresinde Terakki Tiyatro Festivali’nin bana kazandırdıklarını hissetmekteyim ve bunun için size şükranlarımı sunarım.
Ben buradan gözlerimi kapatıp o hiç unutmadığım alkışları duyacağım.
Herkese başarılar, selamlar, alkışlar…
Kutay Kalınlı
Terakki Vakfı 3. Gençlik Tiyatroları Festivali -1998
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü sahibi
Kadıköy Anadolu Lisesi mezunlarından
Gençlik Tiyatroları Festivalimizin 15. yıla ulaşması Şişli Terakki Lisesinin sanata ve tiyatroya verdiği önemi ve değeri göstermektedir. Gençliğimize sundukları sanat desteğini saygı ile karşılıyorum. Medeni liseler arasındaki önemi de çok büyüktür. Yürüttükleri kutsal görevleri için öğretmenlerimize, Terakki Vakfı’na saygı ve sevgilerimi sunarım.
Ayrıca sevgili arkadaşımız; Orhan Kurtuldu’yu bütün kalbimle kutluyorum.
Serpil Tezcan
“Terakki Vakfı Tiyatro Festivali”nin en olumlu yanı, etkinliğin 15 yıldır kesintisiz sürdürülmesi.
Sürdürülebilir etkinliklerde ise, gelişme kaçınılmaz bir olgu. Gençleri 15 yıldır destekleyen, “Tiyatro Festivali”nin gelişmesini dileyerek, festivalde emeği olanları kutlarım.
Ali Kırgız
28.05.2010
“… Böylesine anlamlı bir festival düzenlemeniz dünyanın en güzel olayı, bize göre çünkü bu festival sayesinde hem yeni arkadaşlar tanıdık ve yanı sıra oyunculuğumuzun ilk defa ünlü üstatlar tarafından değerlendirmeye alındığını gördük, bu da bizleri bu yolda ilerlemek için daha da teşvik etti…”
Esenyurt Kıraç İMKB EML.
“Muhabbet-i Tiyatro” Topluluğu
“… 15. Gençlik Tiyatroları Festivali’nde bulunmaktan çok mutlu olduğumuzu belirtmek isteriz. Her şey çok güzeldi. Teknik ekibin yardımları ve festival yöneticilerinin ilgisi çok güzeldi.
Gençlik Jürisi’nin oluşması birazcık sahte övgülere neden olduğunu hissettik.
Burada olmaktan grubumuz çok mutlu. Önümüzdeki yıl görüşmek dileğiyle…”
Şişli Teknik ve EML
ŞAT Tiyatro Grubu adına
Caner Toprak
Bundan aylarca evvel bilgisayarımın başında Terakki Festivali’ni incelediğimde ilk aklıma gelen “Acaba bizi buraya kabul ederler mi?” sorusu oldu. 14 koca yıl… Geçmiş 14 festival… Ben 14 yıl önce daha öğretmen bile değilken, öğrencilerim henüz 2-3 yaşlarındayken bu köklü festival başlamış ve başarıyla günümüze taşınmıştı. Bu 14 yılda nice kolejler, özel liseler, anadolu liseleri ve devlet okulları bu festivalin tadını almışlardı… Acaba biz de alabilir miydik o tadı? Aslına bakarsanız o gün hiç sanmıyordum. Çok genç bir topluluktuk. Tecrübemiz yeter miydi? kestiremiyordum. Ama çocuklarımın gelişimi için şansımı denemeye karar verdim ve başvurdum…
…“Terakki Festivali’ne katılmayı hak ettiniz.” sözlerini duyduğumda ilk olarak derin bir “oh!” çektim… ve öylece dersimin ortasında –ders saatinde aranmıştım-kalakaldım…
… “Arkadaşlar hayırlı olsun, Terakki’ye davet edildik.” dediğimde neler olduğunun gelip görülmesini isterdim. Ağlayan mı dersiniz, birbirine sarılan mı, çığlıklar atan mı, pencereyi açıp avaz avaz bağıran mı, gelip bana sarılan hatta şapur şupur öpen mi? ne ararsanız vardı. Bize bu duyguları yaşatan Terakki Festivali’ne ne kadar teşekkür etsek azdır.
… Gençlik Jürisi… İlk söylendiğinde biraz tereddütle baktığım bu uygulama, sonraları tüm tereddütlerimin yersiz olduğunu bana gösterdi… Çocukların sorumluluk almasından öte bir şeydi o uygulama… Çok güzel arkadaşlıklar kuruldu, bilgi alışverişleri yapıldı. Ben daha çok bu tarafından olaya bakıyorum. Çocuklarım ve ben, eğer “Seneye katılamasak da her akşam oyunları izlemeye gideceğim.” diyebiliyorsak bu gençlik jürisi uygulamasının bir başarısıdır.
… Sözlerimi Albay Kuş’tan bir tiradla bağlamak istiyorum. Ne diyordu Albay Fetisov Avrupa Parlamentosu’nun bulunduğu binaya kabul edilmedikleri zaman askerlerine: “Kardeşlerim, umudunuzu kaybetmeyin. Biz büyük bir zafer kazandık. Binlerce kilometre yol kat edip buralara kadar geldik. Bu büyük bir kahramanlıktır. Ve bize daha da ileri gitmek için güç kazandıracaktır… Bu dünyada en önemli şey ayağa kalkmak ve devam etmektir. Evren, evren sonsuza kadar var olacaktır… “
Biz de albay ve askerleri gibi o olağanüstü/harika dünyayı aradık… Ve bulduk… Karşımıza neresi çıktı dersiniz: TERAKKİ VAKFI…
Kıraç İMKB EML
Emin Dinç
“…Kadıköy Anadolu Lisesi Tiyatro Topluluğuyla bu sene Almanca yazan İsviçreli yazar Friedrich Dürrenmat’ın “V. Frank” oyununu çalışma imkânı buldum. Terakki Vakfı Gençlik Tiyatroları Festivali’nden de “Övgüye Değer Oyuncu Ödülüyle”, iki adet “En İyi Oyuncu Ödülü” ile “En İyi Tiyatro Topluluğu Ödülü” olmak suretiyle toplamda “dört” ödül aldık.
… ödüller olmasa benim “sizler iyisiniz, harika oyun çıkardınız” demem genç oyuncu arkadaşlarıma hiçbir şey ifade etmeyecekti biliyorum. Bu bakımdan belki de iyi oldu yarışmalara katılmaları bilemiyorum… Ama umarım kazanamadıkları ödüllerin de öneminin farkındadırlar. Hiç veya daha az ödül alamamış yaşıtlarının da iyi olduklarını hatırlarlar bu şekilde.
Gelelim Terakki maceramıza… İlk evvela sahne gerisinde görevlerini yerine getiren emekçi dostlara teşekkür etmek isterim. Dekor-aksesuar uyumsuzluklarında ellerine çekiç, iğne-iplik alarak hemen işe koşan ve hiç yüksünmeden eksik tamamlayan bu kişilere o sahnede oyun oynayan her okulun ve oyuncunun ve hocanın minnet duyması gerekir diye düşünüyorum. Gençlik, tiyatro ve onlara destek vermeyi bu kadar içselleştirmiş teknik kadro belki de dünyada çok azdır. Her döktüğünüz ter damlası için dostlar teşekkür ederim.
Gece benim için çok anlamlıydı çünkü onur ödülü “Altan Erkekli”ye verildi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro-Dramatik Yazarlık öğrencisiyken görürdüm hocamızı hep. Tanışmak bir türlü kısmet olmamıştı o zamanlar ama oyunculuk bölümünde olan arkadaşlarımın “Altan hocanın dersini hayatta kaçırmaaaam”lı sohbetlerini ve heyecanlarını hatırladım o gece. Hepsi birbirinden heyecanlı bir salon dolusu genç tiyatrocu Altan Hoca’yı yakından görüyor, sahneye çıkışıyla ellerini patlatırcasına alkışlıyor ve tezahürat yapıyor… Yine törende benim için önemli başka bir olay gerçekleşiyor: Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu adına bir yetkili çıkıyor sahneye. Aklım hemen 1992 yılına gidiyor. … Sahne gerisinde kocaman “Tiyatro Mabettir” yazan Ordu’da oyun sergilemiştim…
Son olarak o geceyi bana özel kılan şeyi de söyleyeyim de bitsin: Öğrencilerimin ve tüm genç oyuncuların coşkusu. Yalan yok, çok heyecanlandım ödül gecesinde ama bunun nedeni yarışmış olmaktan çok öğrencilerimin heyecanını en küçük hücrelerimde bile paylaşmış olmam.. Bu duyguyu bana yaşattığı için Terakki Vakfı’na teşekkür etmek istiyorum. Orhan Kurtuldu harika ve ustaca sunumuyla ödüllerin açıklanmaları arasında öyle gerilim yarattı ve yeri geldiğinde salonu öyle coşturdu ki kayıtsız kalmak mümkün değildi. Teşekkürler Orhan Kurtuldu ve yapıcı eleştirileriyle bize yol gösteren Cüneyt Yalaz. Dilerim 16. ve 106. Festivalleriniz de aynı başarıya ulaşır.
Özel ortamlar, son derece başarılı organizasyonlar ve her biri birbirinden değerli jüri üyeleri… Bu festivallerin artması dileğiyle…
Ümit Kireççi, 2010
MİMESSİS
BAALOY (Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi Oyuncuları), 4. yılından itibaren Terakki Vakfı Gençlik Tiyatroları Festivali’nin bir parçası. Bu süreçte, sadece BAALOY’lu olup da Terakki Tiyatro Festivali’nde sahneye çıkan “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür” gençlerin sayısı 211. Emeğini, yüreğini koyan; olanağını sunan herkese teşekkürler.
Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi
Ali Kırkar
Eğitimci – Sanat Yönetmeni
“Ülkemizde, lise düzeyinde tiyatro sanatının gelişimine, dolayısıyla toplumsal-kültürel yaşama katkı sağlamak düşüncesiyle gösterilen çabalar ve gerçekleştirilen organizasyonlar içinde Terakki Vakfı Gençlik Tiyatroları Festivali düzeyli yapısıyla dikkat çekmektedir.” …….
Üsküdar Ahmet Keleşoğlu Anadolu Lisesi
Eftal Gülbudak – Ümran İnceoğlu
İki Kalas Bir Heves Tiyatro Topluluğu
……. “Geride kalan 9 yıl boyunca Terakki’nin sahnesine her gelişimizde “Burası nasıl bir yer, amanın!” deyip, sahneye çıkışımızı unutamıyorum.
Görülen o ki, unutmak da istemiyorum. ……..
Son 4 yıldır Üsküdar Amerikan Lisesi Tiyatro Kolu, bir Tiyatro Topluluğu olma yolunda adımlar atıyor. Terakki’ye teşekkür edilmeli bunun için. Çünkü, Terakki Tiyatro Festivali’dir bizi sanat yapmaya kışkırtan.”
Özel Üsküdar Amerikan Lisesi
Kutay Kalınlı
Üsküdar Amerikan Lisesi Tiyatro Yönetmeni
… “Bir anımız vardır unutamayız; ilginçtir, anlamlıdır, unutamam:
İlk kez katılmışız Terakki Vakfı Gençlik Tiyatroları Festivaline. Verilecek ödüllerden hiç olmazsa en iyi yardımcı oyuncu filan bekliyoruz. Son üç ödül veriliyor: En iyi erkek oyuncu ve jüri özel ödülleri. Biz umutlarımızı yitirmişiz. Derken iki ödül alıyoruz; şaşırmışız tabi. Ama ilginç olan bu değil.
Bir şey oluyor, bütün salon hıncahınç dolu ve biz ödül alırken “Fener Rum Lisesi!” diye tempo tutup hep birden bağırıp alkışlıyorlar bizim çocukları salondaki kalabalık. Ben bir fevkaladelik olduğunu hâlâ anlamıyorum. Çocuklar bana gelip gözyaşları içinde “Duyabiliyor musunuz öğretmenim bütün salon bizim okulumuzun adını haykırıp alkışlıyor! İnanılmaz bir şey bu! Tarif edilmesi çok güç bir mutluluk. Biz kulaklarımıza inanamıyoruz!” diyor öğrencilerim, heyecan ve sınırsız bir mutluluk içinde titriyorlar, birbirlerine sarılıyorlar, bana sarılıyorlar. Gözlerim doluyor…
Şu an bu anıyı kaleme alırken bile!” …
“Daha çok sanat, daha çok tiyatro, daha çok insan!
Dilerim bu kalitede festivaller giderek artar, tiyatro yapan gençler ve okullar her yıl biraz daha çoğalır ve lise tiyatroları bu mükemmel çalışmalarını daha çok insana, daha çok gence, öğrenciye, okula ulaştırır ve örnek olur. Çağdaş bir eğitim ve toplumların uygarlaşması sanatsız olamaz çünkü.”
Özel Fener Rum Lisesi
FAROS* (Deniz Feneri)
Emin Keşmer
Edebiyat Öğretmeni ve Tiyatro Topluluğu Yönetmeni